Mommy Monday: 10 tips voor gezond eten in de kraamtijd

Mommy Monday: 10 tips voor gezond eten in de kraamtijd

10 tips voor gezond eten in de kraamtijd. Bevallen is topsport! Daarom is in de kraamtijd goed voor jezelf zorgen belangrijk. Je moet onder andere wennen aan een ander ritme waarin de baby veel tijd en aandacht van je vraagt, de nachtvoedingen die extra energie van je vergen, maar ook meer drukte door kraambezoek.  Vandaag deel ik 10 tips voor gezond eten in de kraamtijd. Lees je mee?

1. Drink vrouwenmantelthee na de bevalling. Dit kan helpen om je baarmoeder weer wat sneller in zijn oude stand terug te laten komen.
2. Eet zo puur en gezond mogelijk, vermijd snelle afhaalmaaltijden
3.  Eet ijzzerijk voedsel. Bij een bevalling is er altijd sprake van bloedverlies. Je lichaam kan op dit moment best wat extra ijzer gebruiken. Kies voor rood vlees en groene (blad)groentes.  Neem er ook vitamine C bij, dit bevorderd de opname van ijzer uit de voeding.
4. Drink voldoende! Zeker als je borstvoeding geeft. Het liefst drink je dan (lauw) water en lekkere kruidenthee.  Maak er een gewoonte van om telkens als je de borst geeft ook zelf een glas water of thee te drinken.
5. Eet gezonde vetten. Ghee, roomboter, kokosolie, avocado’s, (ongebrande, ongezouten) noten,
6.  Uit de vriezer. Maak de laatste weken van je zwangerschap extra maaltijden en vries deze in. Dat scheelt je in je kraamweek (en eventueel daarna) een hoop werk, en voorkomt dat je snel iets ongezonds gaat eten als je geen zin/tijd hebt om te koken.
7. Gezonde tussendoortjes. Zorg dat je genoeg gezonde tussendoortjes in huis hebt, zoals bijvoorbeeld gedroogd fruit (dadels, abrikozen etc),  ongebrande, ongezouten noten, en fruit (eventueel uit de vriezer om lekkere smoothies mee te maken)
8. Soep. Heerlijk verwarmend in de kraamperiode en een ideale manier om makkelijk veel groenten binnen te krijgen.
9. Vermijd suiker en andere geraffineerde producten zoals witbrood, hier zitten amper voedingsstoffen in. Eet voeding waar je lichaam echt iets aan heeft. 
10. Afvallen? Take it easy, eet gezond en geef je lichaam de tijd om te herstellen. Snoepen kan je natuurlijk wel weglaten.

Tip voor de kraamvisite: Neem eens een mandje fruit of een pannetje soep mee in plaats van bloemen of een cadeautje. Dit wordt vaak erg gewaardeerd. Ook kunnen familie of vrienden wellicht een keer koken als ze op bezoek komen of een (diepgevroren) maaltijd meenemen.

Heb jij aanvullende ideeën voor een gezonde kraamtijd? Ik ben benieuwd! Laat het me weten in de comments op facebook!

Liefs, Willeke

Mijn paleo kookboeken staan boordevol lichte en makkelijke recepten. Allemaal glutenvrij, lactosevrij en vrij van geraffineerde suikers.  Bestellen kan hier.Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.