Mommy Monday: hoe lang borstvoeding?

Mommy Monday: hoe lang borstvoeding?

Hoe lang borstvoeding? Hoe lang ga je Tess nog borstvoeding geven? Een vraag die me regelmatig gesteld wordt. Ook krijg ik vaak vragen hoe vaak Tess nog bij me drinkt en hoe ik het ‘volhoud’. Ik vertel je er vandaag meer over. Lees je mee?

langvoeden

Toen ik zwanger was wist ik meteen dat ik borstvoeding zou willen geven. Het was voor mij een logische keuze, moedermelk is de meest natuurlijke melk is die je kunt geven en de natuur heeft het dus ook zo bedoeld. Waarom zou ik Tess dan poedermelk gaan geven? Melk uit die gemaakt is van koeienmelk, melk die volgens de natuur bedoeld is voor kalfjes?

Toen Tess geboren werd, lag ze binnen een paar minuten aan de borst, ze hapte meteen goed aan en het ging eigenlijk helemaal vanzelf.

Hoelang geef ik al borstvoeding?
Inmiddels voed ik Tess al bijna 3 jaar. Ze drinkt nog zo’n 3x per dag bij me. Ik voed op verzoek dus de ene dag is het meer als de andere dag. Het is voor ons ook een momentje van samen zijn en even ‘knuffelen’. Als Tess verdrietig is, of naar gedroomd heeft dan wil ze graag even bij me drinken. Niets troost haar zo goed als de borst. Daardoor voed ik soms op de ene dag vaker dan op een andere dag.

Langvoeden
Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat de natuurlijke speentijd (charmante benaming voor het zelf voeden van je kind) bij de mens 2,5 tot 7 jaar is. Dus eigenlijk is langvoeden iets heel normaals (men noemt het geven van borstvoeding voor langer dan 6 maanden al ‘langvoeden’).

Hoelang blijf ik nog borstvoeding geven?
Ik heb geen idee! Dit ligt helemaal aan Tess. Misschien wil ze over een maand niet meer bij me drinken, en misschien stoppen we pas over een jaar, of twee jaar.  Voor mij kost het ook geen enkele moeite, en het is dus ook geen kwestie van ‘volhouden’.

Heb jij borstvoeding gegeven en zo ja, hoe lang geef/gaf je borstvoeding? Hoe voelde jij je bij ‘langvoeden’? Ik ben heel benieuwd naar jullie reacties! Laat het me weten in de comments of op facebook.

Liefs, Willeke

 

P.s. Ik wil trouwens niet zeggen dat moeders die voor kunstvoeding hebben gekozen een slechte keuze hebben gemaakt. Iedere moeder wil het beste voor haar kind. En ik wil ook niet beweren dat lang borstvoeding geven de enige manier is om in behoeften als veiligheid en intimiteit te voorzien. Ik wou alleen maar even duidelijk maken dat langvoeden helemaal niet zo raar is als vaak wordt gedacht.

Extra tip: Het boek ‘Borstvoeding’ van Stefan Kleintjes8 thoughts on “Mommy Monday: hoe lang borstvoeding?”

 • Wat fijn Willeke, dat Tess zo lang borstvoeding wil. Ik heb beide keren bijna 12 maanden kunnen voeden en toen wilden de kinderen niet meer. Toen weigerden ze vaak en gingen knagen met hun nieuwe vlijmscherpe tandjes. Als de kinderen wel langer hadden willen drinken had ik ook zeker zo lang als mogelijk was willen doorgegaan. Het is zo gezellig en ze krijgt zo mooi antistoffen mee. Hoe mooi wil je het hebben.

  Groetjes Carla

  • Hoi Carla,
   Het is inderdaad supergezellig en die antistoffen zijn mooi meegenomen! Jammer van dat knagen maar 12 maand is ook al fantastisch <3

 • Lekker door gaan als je kan .hier inmiddels 2 en half jaar aan oudste en bijna 3 manden tandem voeden ❤ mooiste en natuurlijke wat er is

 • Ha Willeke
  Zaterdag hoorde ik je dit vertellen en wat vind ik dit onwijs goed!!!
  Heel mooi ook dat de voeding nog steeds komt en dat je hier zo bewust mee omgaat!!!

 • ps ik probeer een reactie te posten met een vraag op je eetdagboek van december maar bij de blogs onder “review” is dat niet mogelijk?

  Groetjes

  • Dat zou best kunnen ik zal er eens naar gaan kijken, zoals ik eerder al zei, ik ben geen technisch wonder haha. Wat was je vraag?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *