Mommy monday: Samen slapen

Mommy monday: Samen slapen

Samen slapen. Waarom vinden wij het in Nederland zo belangrijk dat kinderen in een eigen kamer en in hun eigen bed slapen? In veel culturen is het juist gebruikelijk om samen met je kinderen te slapen. En eigenlijk is ‘samen slapen’ heel natuurlijk.

samen slapen

Voordat Tess was geboren, vond ik het altijd maar raar, kinderen die bij hun ouders in bed slapen. Kinderen horen in hun eigen bed, punt. Het bed is toch gewoon voor jezelf en je partner? Daar horen geen kinderen in. 

Toen Tess net was geboren sliep ze netjes in een wiegje naast ons bed, lekker makkelijk met borstvoeding enzo, maar toen ze een half jaar was vond ik het tijd dat ze naar haar eigen kamertje ging (geen idee meer waarom, maarja het leek zo logisch). Ze sliep altijd supergoed, maar toen ze op haar eigen kamer lag, was het gebeurd met slapen, nachtenlang liep ik heen en weer (zo’n 15x per nacht), totdat Niels op een gegeven moment zei dat Tess maar bij ons in bed moest komen, dan konden we tenminste allemaal lekker slapen. Eerst wou ik dit absoluut niet, maar ik was zo moe van de gebroken nachten dat ik er maar mee in stemde (beste besluit ooit). En woooww waarom wou ik dit niet meteen?  Samen slapen ik ook samen slapen, en veel beter dan de hele nacht uit je bed moeten springen omdat de baby huilt.

En nu? Tess is nu bijna 3 en ze slaapt dus nog steeds bij ons in bed. Ik vind het erg fijn en gezellig dat Tess bij ons slaapt, als ik s’ ochtends wakker wordt kijk ik vaak nog even naar hoe ze slaapt, en hoe ze wakker wordt. We liggen dan vaak nog een halfuurtje samen te kroelen in bed, dat zou ik echt niet willen missen. En naast dat het erg gezellig is in bed, vind ik samen slapen ook gewoon erg gemakkelijk,  Tess wordt elke nacht nog een paar keer wakker, en doordat ze bij ons in bed slaapt kan ik haar snel geruststellen en dan slaapt ze ook zo weer verder (en ik dus ook).

Ze gaat nooit meer naar haar eigen kamer

Nooit? Ik ken geen 18-jarigen die bij hun papa en mama liggen. Het gaat dus voorbij. Naar mijn idee slapen kinderen bij hun ouders zolang ze het zelf prettig vinden, en als ze er aan toe zijn willen ze wel op hun eigen bed in hun eigen kamer slapen.  Komt heus wel goed.

Samen slapen is slecht voor je relatie

Onzin! Als je jonge kinderen hebt veranderd je relatie sowieso, en het kan soms lastig zijn om tijd voor elkaar vrij te maken. Dat heeft op zich niks te maken met samen slapen. (oh en mocht je het je afvragen, sex kan op veel meer plekken dan alleen in bed)

Verwend kind!

Naar mijn mening kun je een kind niet verwennen met liefde en aandacht. Mocht je nou wel vinden dat kinderen die samen met hun ouders slapen verwend zijn, dan kan ik maar 1 ding zeggen:”Liever verwend dan verwaarloosd”.

samen slapen

Slaap of sliep jij samen met je kinderen? Of wil je dat juist absoluut niet? Laat het me weten in de comments of op facebook.

Liefs, Willeke

Voor meer informatie over veilig samen slapen:

Slapen met je baby’, James. J. McKenna vertaald door Marianne Vanderveen-Kolkena

Informatie over veilig samen slapen op Borstvoeding.com

 2 thoughts on “Mommy monday: Samen slapen”

  • Bijzonder!!
    Ik hoorde de tweede lezing zaterdag dat veel baby’s erg veel stress ervaren doordat ze op een kamertje moeten liggen en hun ouders hen laten huilen (dat is het advies dan).
    Jou dochtertje krijg wel veel mooie dingen mee zeg!

    Hoe doe je het als ze bijv gaat logeren bij iemand, opa/oma of anderen?

    • Dankjewel! Erg lief dat je dat zegt! Mijn dochter heeft nog nooit ergens gelogeerd, dat gaat pas gebeuren als ze er zelf aan toe is! En dan waarschijnlijk bij opa en oma of bij mijn zusje, en daar kan ze gewoon bij in bed slapen mocht ze dat willen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *