Recept: zelf wasmiddel maken

Recept: zelf wasmiddel maken

Zelf wasmiddel maken. Vandaag deel ik een recept voor het maken van je eigen wasmiddel.  Dit is stukken goedkoper dan ecologisch wasmiddel (en ook dan regulier wasmiddel, het bevat geen chemische stoffen en bespaart afval. En misschien wel het allerfijnste; het is ook nog eens super simpel te maken, winwinwin dus!

 wasmiddel

Zelf wasmiddel maken

  • Je hebt nodig: 5 liter water
  • 100 gram zuiveringszout (baking soda)
  • 75 gram geraspte puur-natuur zeep (bijvoorbeeld aleppo of marseillezeep)
  • Optioneel: paar druppels essentiele olie naar keuze voor een lekker geurtje (bijvoorbeeld lavendel)
  • Grote flessen/potten om je wasmiddel in te bewaren

Je doet alles in een grote pan en brengt het geheel aan de kook met het deksel op de pan. Vervolgens wacht je tot alle zeep is opgelost en laat je het afkoelen. Het lijkt nu nog heel erg vloeibaar, maar na een tijdje wordt het eens stuk steviger. Je verdeeld het wasmiddel in flessen (of potjes etc). Probeer een beetje uit met wassen om te ontdekken hoeveel jouw wasmachine en was nodig hebben om schoon te worden en lekker te ruiken.

Je kan ook 1 liter water eerst in de pan doen met het zeep en de baking soda, en dan later nog 4 liter heet water erdoor roeren.

Veel wasplezier! Maken jullie ook wel eens je eigen wasmiddel? Wat is jullie recept? Ik ben erg benieuwd! Laat het me weten in de comments of op facebook!

Liefs, Willeke

Laat het mij vooral weten via facebook of instagram met de hashtag #Willekelinneman als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Mijn paleo kookboeken staan boordevol lichte en makkelijke recepten. Allemaal glutenvrij, lactosevrij en vrij van geraffineerde suikers.  Bestellen kan hier.Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.